Czego instant food uczy nas o UX?
Fast food zarówno w naszym kraju, jak i za granicą ma się świetnie – pizza, burgery, hot dogi i niezastąpiony król polskich zamówień na wynos, czyli kebab. Dobre i złe strony takiej diety znamy od lat. Dlatego w tym artykule nie będziemy omawiać stricte fast foodu, a inny rodzaj żywności będącej w wysokim trendzie ostatnich lat, czyli instant food.
Czym jest instant food?
Trendy związane z żywnością rozwijają się i wyjątkowo silnie podążają za użytkownikiem, jego trybem i stylem życia. Wskazane jest, aby wizerunek produktów znajdujących się na półkach sklepów spożywczych za tym nadążał. Ale nie tylko tam, bo instant food to również produkty sprzedawane w Internecie. Co za tym idzie, powinniśmy zadbać o to, by dostosować identyfikację wizualną do odbiorcy, korzystającego przede wszystkim ze smartfona.
Instant food to w tłumaczeniu na język polski – potrawy błyskawiczne. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a ich największym walorem jest wygoda. Najczęściej wybierają je osoby bardzo zapracowane, które nie mają czasu na zjedzenie pełnego, tradycyjnego posiłku.
Najczęściej są to wyroby wysokoenergetyczne, które w krótkim czasie uzupełniają braki kaloryczne. Do tej kategorii żywności należy wiele różnych produktów, m.in. mrożonki, konserwy, gotowe dania, napoje, zupki chińskie, mieszanki instant. Integralną częścią procesu technologicznego tego rodzaju żywności jest liofilizacja. Nierzadko, produkty instant są także żywnością funkcjonalną, a więc zapewniającą korzyści zdrowotne ze względu na bogaty skład.
Wygodnictwo czy zapracowanie?
Instant food wpisuje się w trend kategorii convenience food. Jest to ,,wygodne” jedzenie, ponieważ składają się na nie również takie rodzaje produktów jak ready to cook (przeznaczone tylko do podgrzania) oraz ready to eat (zakupione można jeść od razu). Jeszcze inną kategorią jedzenia jest comfort food – budzące pozytywne emocje i wspomnienia, sprawiające, że konsument czuje się lepiej.
Motywacją tego trendu są zachowania konsumenckie wynikające z urbanizacji i pragnienia wygody, gospodarowania czasem bez uwzględnienia gotowania. Najczęściej, kupującymi są pracownicy biurowi, studenci i podróżnicy. Oprócz tego, wpływ na taki typ żywienia ma również intensywny tryb życia i poszerzanie się klasy średniej.
Światowym liderem żywności instant jest region Azji i Pacyfiku. Szacuje się, że do 2028 roku wartość tego rynku wyniesie niemal 234 miliardy dolarów. W samym 2022 roku wynosiła 157 miliardów dolarów.
Zapakować?
Opakowania, niezależnie od tego, co chronią i jaki produkt prezentują, powinny być dostosowane do odbiorcy. W tym pomaga projektowanie UX. W przypadku opakowań potraw błyskawicznych pod uwagę należy wziąć, że kupujący jest osobą żyjącą w pośpiechu. Prawdopodobnie jest w podróży albo może jedynie odgrzać posiłek w biurowej mikrofalówce.
Dlatego użyteczność opakowania jest tu zasadniczą kwestią. Jednak w sytuacji, w której naszą planetę zalewa plastik, producenci zaczynają obmyślać nowe sposoby pakowania jedzenia lub wracają do dawnych metod.
Według raportu Pyszne.pl 85% zamawiających jedzenie segreguje śmieci, a 60% klientów zamawiających jedzenie do domu rezygnuje z jednorazowych sztućców zarówno plastikowych, jak i bambusowych. Niestety, nie mamy do czynienia wyłącznie z ekologicznym entuzjazmem. W obliczu kryzysu gospodarczego, aż 53% badanych Polaków nie jest skłonnych dopłacić do zamówienia proekologicznego.
Innowacje
Nie każdy produkt może być przechowywany w papierze. Na szczęście, nie oznacza to, że jesteśmy skazani na plastik. Alternatywę stanowią opakowania stworzone na bazie roślinnej. Takie rozwiązania stosuje Tetra Pak w postaci korzystania z polimerów pochodzenia roślinnego, które mają specyfikację równą plastikowi. Dzięki niemu zmniejszany jest pozostawiany ślad węglowy.
Obecnie tylko 9% wykorzystywanego plastiku podlega recyklingowi. Kolejnym krokiem w stronę przyszłości jest projektowanie opakowań, które stanowią element obiegu zamkniętego. Dzięki temu mniej zużytych opakowań będzie trafiać na wysypiska, a więcej do ponownego użycia. Innowacyjna jest również sama idea tworzenia opakowań – według założyciela Tetra Paku powinno ono być źródłem oszczędności, a nie kosztów.
Szybko, ale świadomie
Instant food może być również żywnością funkcjonalną, przeznaczoną dla sportowców i osób dbających o sylwetkę, a także stosujących określoną dietę. Tej grupie odbiorców bliskie są trendy błyskawicznego jedzenia oraz świadomego czytania etykiet. Te tendencje mogą dobrze ze sobą korespondować za pomocą opakowania. Już dawniej pełniło ono funkcję komunikacji pomiędzy producentem a konsumentem. Współcześnie, ten rodzaj kontaktu przechodzi na wyższy poziom.
Kupujący może zeskanować smartfonem informacje zawarte na produkcie i na przykład wprowadzić je do jadłospisu, który prowadzi w aplikacji. Co więcej, dzięki takim kodom, etykieta produktu może przekazać więcej niż sam nadruk poprzez przekierowanie na specjalnie przygotowany landing page. W efekcie marka może nawiązać lepszą komunikację z odbiorcą i stworzyć z nim relację, a także zdobyć jego lojalność.
Druga młodość kodów QR
Rola kodów QR zmienia się w zależności od przestrzeni, w której są stosowane. Zauważalna jest ich rosnąca popularność w nadrukach na produktach sklepowych. Jednym z powodów ku temu jest to, że ich obecność buduje zaangażowanie konsumenta i wspiera działania z obszaru digital marketingu marki, a także wpływa pozytywnie na efekty sprzedaży.
Z perspektywy klienta, walorem jest sprawdzanie autentyczności składu produktu, marki, a także wzięcie udziału w specjalnej kampanii promocyjnej. Korzyścią dla producenta jest także gromadzenie danych i analiza ich w czasie rzeczywistym, dzięki czemu może na bieżąco podejmować ważne strategiczne decyzje.
Instant food jest bardzo dobrym przykładem tego, jak szybko zmienia się rynek, który za punkt honoru przybiera podążanie za konsumentem. To przestrzeń otwarta na innowacje i podtrzymywanie kontaktu z kupującym. Inne branże mogą czerpać z niego inspiracje do sprawnego digital marketingu i komunikacji wizualnej.
Komentarze (0)